Museopodcastien laaja kirjo

Tekniikan museon yhteisömanageri Riina Linna lähti selvittämään, millaisia podcasteja museokentältä löytyy. Museopodcastien laaja kirjo yllätti iloisesti!

Tekniikan maa -näyttelystä tuli podcast -kirjoitustani kirjoittaessani laitoin kysymyksen Museoliiton ylläpitämään Museoala: sisäinen keskustelu -ryhmään museoiden podcasteista. Itselle tuttuja olivat muutamien museoiden podcastit, mutta halusin syventää käsitystä ”skenestä”. Kun vastauksia alkoi tulla, olin yllättynyt, miten paljon museoilla on podcasteja!

Koska tämä laaja podcastien kirjo on varmasti jäänyt myös monelta muulta piiloon, ajattelin ihan tällaisessa yleisöpalveluhengessä listata näitä, podcastien (julkisesti saatavilla olevien) esittelyjen kera. Jos tiedossasi on vielä muita museoiden podcasteja, vinkkaa minulle (Riina Linna) täällä Tekniikan museolla ja päivitetään tätä listaa.

Mitään suurta yhteenvetoa en osaa museoiden podcasteista tehdä. Yhteistä monelle tuntuu olevan sama ajatus kuin oli Tekniikan museollakin meidän Tekniikan maa -blogin takana: että podcastilla voidaan syventää kokoelmista ja näyttelyistä nousevia teemoja. Ne ovat jatke asioille ja ilmiöille, joita jo muutenkin käsitellään. 

Toinen asia mihin kiinnitin listaa kirjoittaessa huomioita oli se, että aika iso podcasteista on tehty joko projektirahoituksella tai museot ovat valtakunnallisesti tunnettuja museoita hieman isomman organisaation toimesta. Vaikka Tekniikan museokin on valtakunnallinen vastuumuseo ja kai me henkilökunnalta olla pientä isompi, tuntuu, että podcast ei ole vielä kaikkien väline. Eikä tietenkään tarvitsekaan, kukin tekee satsaukset ja viestintäpäätökset omiin tarpeisiinsa. Mutta siihen haluaisin silti itse rohkaista – ja siksi sen edellisen prosessiblogikirjoituksen kirjoitinkin – tarttumaan haasteeseen, jos tuntuu, että hotsittaisi kokeilla. Esimerkiksi näyttelyn tekemiseen verrattuna podcastaus on mielestäni helpompaa ja halvempaa. Aika paljon meillä museoissakin on jo kokemusta ja aina voi myös kysyä, uskoisin, että muistakin museoista ollaan valmiita kokemuksia jakamaan ja esim. Valokuvataiteen museo on tehnyt oppaankin.

Eikun kokeilemaan! 


Museums Up by ReInHerit 

Museums Up is a smart tool that gives you the opportunity to explore in a direct and informal way issues concerning museums and cultural heritage management through professionals.

These series of Podcasts are hosted by Jaime López of Arte Sostenible and produced by the ReInHerit project (funded by the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 101004545). New episodes every two weeks!

Didrichsenin museo, Kulttuurikeidas

Art, architecture and nature – three elements that interact in harmony throughout the museum.

Art collectors Marie-Louise and Gunnar Didrichsen founded the museum in 1965 as an extension to their private home. Situated by the sea on Kuusisaari island in western Helsinki and surrounded by a sculpture park, it has become one of the most beloved art museums in Finland.

This podcast dives into the story of the museum, it’s impressive collection, architecture and changing exhibitions.

Arkkitehtuurimuseo, Arkkitehtuuri kuuluu kaikille

Podcastissa keskustellaan arkkitehtuurin ilmiöistä sekä vallasta ja vaikuttamisesta rakennetussa ympäristössä. Jokaiseen jaksoon Arkkitehtuurimuseo on kutsunut vieraaksi asiantuntijoita, joiden näkökulmat ja kokemukset rikastuttavat museossa kerrottuja tarinoita. Sarjassa on viisi osaa. 

Museums and Chill, ICOM

Museums and Chill is a one-of-a-kind podcast, where museum practitioners and thinkers from all over the world will discuss their inspiration, strategies, innovations and challenges. Each of the episodes will be in a different language (English, French and Spanish).

Rauman merimuseo, Ankkuripaikka

Amkkuripaikka on Rauman merimuseon podcast, joka perehtyy ihmisiin ja elämään Raumanmeren äärellä. Se on tuotettu osana Museoviraston rahoittamaa Roskaton Raumanmeri -hanketta.

Vantaan kaupunginmuseo, Lähiö #historia

Onko Vantaa maineensa veroinen? Tätä kiperää kysymystä pohtivat Siiriliina ”Sikke” Kantola ja Niilo Helminen Vantaan kaupunginmuseon kahdeksanosaisessa Lähiö-podcastissa.

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki Podcast #historia

Uusin sarja: Omaehtoisille musiikin esittämispaikoille ja niihin liittyville alakulttuureille on löytynyt 2000-luvun Helsingissä vain harvoin pysyviä tai aidosti omia tiloja. Omistautuneet ja innokkaat aktiivit ovat kuitenkin pystyneet aika ajoin luomaan paikkoja, joissa toiminta on määritelty itse ja musiikki on päässyt kukoistamaan omilla ehdoillaan. Mervi Vuorela, toimittaja ja yksi näyttelyn kuraattoreista, keskustelee podcast-sarjassa DIY-alakulttuureihin liittyvistä teemoista ja ilmiöistä, jotka syventävät Tiloissa-näyttelyä.

(Kaksi aiempaa kautta Poikkeusaikoja ja Mieliala -näyttelyihin liittyen.)

Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola, Gallen-Kallelan museo Tarvaspää ja Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori, Aikakoneita ja utopioita #yhteiskunta #kulttuuri

Mitä voimme oppia historian elämäntavoista? Miltä kestävä elämä tulee näyttämään tulevaisuudessa? Tässä podcastissa keskustellaan ilmastonmuutoksesta. Podcast on osa Aikakoneita ja utopioita -kehittämishanketta, jossa taiteilijamuseot tutkivat mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Hanke on rahoitettu Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-tuella.

Viestin-podcast, Postimuseo

Postimuseon tuottama Viestin-podcast perehtyy viestinnän ajankohtaisiin ilmiöihin sekä niiden historiaan ja tulevaisuuteen. Tarjoamme kiinnostavia näkökulmia viestinnän murroksiin ja uusia oivalluksia ajasta, jossa elämme.

Syksyn 2021 ja kevään 2022 ajan Viestin-podcast keskittyy sanomalehteen.

Puhetta nykytaiteesta, Serlachius-museot

Serlachius-museoiden podcast-sarja Puhetta nykytaiteesta liittyy Aamukahvit kaupungin katolla -näyttelyyn, joka on esillä Serlachius-museo Göstassa 5.11.2022–16.4.2023.

Näyttely on jaettu teemoihin, ja jokaisessa podcast-jaksossa keskustellaan aina yhdestä teemasta yhdessä näyttelyn taiteilijoiden kanssa.

Kujalla – Luostarinmäki, Turun museokeskus

Turun museokeskuksen podcastissa käsitellään ensimmäisenä Luostarinmäkeä. Podcastin on toimittanut Taiska Rastiola.

Ateneum – oivalluksia, Ateneum #Viihde

Joskus elämässä oivaltaa. Ehkä töissä, ihmissuhteissa tai taidemuseossa. Oivallus voi tulla hetkessä tai sen kypsyttelyyn voi mennä useita vuosia. Ronja Salmen luotsaama Ateneum – Oivalluksia on keskustelusarja kiehtovien kulttuurivieraiden oivalluksista. Keskustelun lomassa syvennytään myös yhteen taideteokseen, josta syntyy uusia oivalluksia.

Yhteistyössä Radio Helsinki.

Toista maata, Kansallismuseo #yhteiskunta #kulttuuri

Toista maata on Kansallismuseon podcast, joka kääntää Suomen historian uuteen asentoon. Podcastissa liikutaan aikajanalla menneestä nykyisyyteen, vähän tulevassakin, ja kuhunkin teemaan päästään Kansallismuseon uudessa Toista maata -näyttelyssä esillä olevan kokoelmaesineen kautta.

Kansallismuseo ja Jaksomedia

Kuva ois kiva, Suomen Valokuvataiteen museo

Kuva ois kiva on Suomen Valokuvataiteen museon podcast, jossa puhutaan kuvasta. Se katsoo valokuvaa aina myös laajemmin, avaten sen yhteiskunnallisen tai historiallisen kontekstin. Jokaisessa jaksossa kuunnellaan yksi kiehtova kuva ja kuullaan suomalaisen valokuvauksen mielenkiintoisimpia ihmisiä.

Podcastin tuottanut Jaksomedia.

Museojuttu, Museokeskus Vapriikki  #kulttuuri #viihde #henkilökohtaisiatarinoita

Museojuttu-podcastissa pääsee mukaan mielenkiintoiselle mielikuvamatkalle, jonka tarjoaa museokeskus Vapriikki. Museojutussa tutustutaan Vapriikin näyttelyiden aiheisiin sekä syntyperiin. Viihdy, ylläty ja opi uutta.

Ihania kuunteluhetkiä kaikille!


Kuuntele Tekniikan maa -podcastia täältä!

Kirjoittanut

Riina Linna

Yhteisömanageri

riina.linna@tekniikanmuseo.fi

040 586 6796