Opastukset

Suomen tekniikan ja teollisuuden kehitys on maailman mittakaavassa ollut erityislaatuista, vaikka siihen ovat vaikuttaneet koko maailmaa koskettavat globaalit ilmiöt. Tuo tekniikan ainutlaatuinen kehitys näkyy edelleen joka päivä omassa arjessamme.

Kun kaipaat museovierailuusi jotain hieman enemmän, on opastus hyvä valinta. Opastukset avaavat uusia näkökulmia näyttelyihin, syventävät ymmärrystä ja herättävät kysymään. Tekniikan museossa järjestetään ajoittain kaikille avoimia opastuksia, joista ilmoitetaan verkkosivujen tapahtumaosiossa. Lisäksi järjestämme päiväkoti- ja koululaisryhmille omia opastuksia. Voit kuitenkin varata myös yksityisen opastuksen omalle ryhmällesi.

Alta pääset tutustumaan museon tarjoamiin opastuspaketteihin. Löydettyäsi haluamasi opastuksen, voit varata sen suoraan verkkosivujemme kautta!

Suomi, tekniikan maa -opastus

Suomen tekniikan ja teollisuuden kehitys on maailman mittakaavassa ollut erityislaatuista, vaikka siihen ovat vaikuttaneet koko maailmaa koskettavat globaalit ilmiöt. Tuo tekniikan ainutlaatuinen kehitys näkyy edelleen joka päivä omassa arjessamme.

Suomen tekniikan ja teollisuuden kehitys on maailman mittakaavassa ollut erityislaatuista, vaikka siihen ovat vaikuttaneet koko maailmaa koskettavat globaalit ilmiöt. Tuo tekniikan ainutlaatuinen kehitys näkyy edelleen joka päivä omassa arjessamme. Suomi, tekniikan maa -opastuksessa tutkitaan tätä kehitystä käytännön esimerkkien, tarinoiden sekä pohdinnan kautta. Ryhmä voi muokata opastuksesta itselleen mieleisen valitsemalla kaksi painopistettä seuraavista:

 • Tietotekniikka
 • Kierrätys ja ympäristö
 • Kotien tekniikka
 • Robotiikka
 • Sähkötekniikka
 • Keksijät, tuotekehitys ja innovointi
 • Selkokieli ja havainnollistaminen

Mikäli varatessa painopistealueita ei valita, opas valitsee opastuksen lisäteemat itsenäisesti. Opastuksessa käydään painopisteiden teemojen kautta läpi otteita Suomen tekniikan historiasta viimeisen sadan vuoden ajalta, tutustutaan viestintätekniikan kehitykseen ja infrastruktuuriin sekä käsitellään voimia teknisen kehityksen takana.

Kesto: 45 min
Hinta: 90 € (lisäksi sisäänpääsy 6€/henkilö tai museokortti)
Ryhmän koko: 1–25 henkeä

Morsesta someen -opastus

Viestintäteknologian historia on unelmoinnin, ennustusten ja koko ihmiskunnan historiaa. Joskus ennustukset ovat onnistuneet todella kuvaamaan tulevaa, toisinaan taas odotukset eivät ole tulleet todeksi – esimerkiksi internetiä pidettiin aikanaan vain ohimenevänä ilmiönä, ja laitteiden liikuteltavuus tuntui mahdottomuudelta. Nämä unelmat ja ennustukset ovat kuitenkin määrittäneet käyttäytymistämme ja jokapäiväistä toimintaamme aina kielestämme olohuoneisiimme asti.

Viestintäteknologian historia kertoo ihmisen unelmista olla vuorovaikutuksessa läheisten kanssa välimatkoista piittaamatta, nähdä kaukaisia tapahtumia ja kuulla ääniä vieraista maista reaaliajassa. Osa entisaikojen villeimmistä teknologiaunelmista ovat tänä päivänä tietoyhteiskunnan arkea. Osa haaveista ja viisaiden ennustuksista on kuitenkin jäänyt toteutumatta. Opastus tarjoaa esineiden ja esimerkkien avulla näkökulmia tietoyhteiskunnan avainkeksintöihin sekä ajan ja paikan ylittämisen teknologioihin.

Morsesta someen -kierroksella käydään läpi Etäunelmia-näyttelyä saaden vastauksia muun muassa siihen, miksi puhumme edelleen puhelun yhdistämisestä ja mitä tekemistä hautausurakoinnilla on viestinnän kehittymisen kanssa. Ryhmä voi muokata opastuksesta itselleen mieleisen valitsemalla kaksi painopistettä seuraavista:

 • Erilaiset innovaattorit
 • Viestintätekniikan muutos
 • Puhelinteknologian kehitys
 • Mobiili elämäntapa
 • DYI – itse tehty tekniikka
 • TV, radio ja elokuva
 • Selkokieli ja havainnollistaminen

Mikäli varatessa painopistealueita ei valita, opas valitsee opastuksen lisäteemat itsenäisesti.

Kesto: 45 min
Hinta: 90 € (lisäksi sisäänpääsy 6€/henkilö tai museokortti)
Ryhmän koko: 1–25 henkeä

Utopia vai dystopia: robotiikka, etiikka ja tekoäly -opastus

Robotiikka ja tekoäly helpottavat arkeamme, mutta niihin liittyy myös paljon kysymysmerkkejä. Voimme esimerkiksi määrittää koneen oppimaan antamatta sille tarkkoja algoritmeja, jolloin se tähtää itsenäisesti kohti haluttua lopputulosta.

Elämme tekoälyn ja robotiikan aikakautta. Navigaattorimme pystyy arvioimaan, mikä reitti haluttuun päätepisteeseen on suotuisin huomioiden muun liikenteen ja sääolosuhteet. Sosiaalisen median kasvofiltterit hyödyntävät koneoppimista seuratakseen kasvojemme liikkeitä. Roboteista suunnitellaan vanhainkoteihin seuraa asukkaille. Tekoäly tutkii sairaalassa potilaiden tutkimustuloksia ja etsii syöpiä sekä muita poikkeamia. Älypuhelimemme muuttavat puheemme hetkessä tekstiksi, ja virtuaaliavustajamme pystyvät tilaamaan yhdellä käskyllä verkosta ruokaostokset.

Robotiikka ja tekoäly helpottavat arkeamme, mutta niihin liittyy myös paljon kysymysmerkkejä. Voimme esimerkiksi määrittää koneen oppimaan antamatta sille tarkkoja algoritmeja, jolloin se tähtää itsenäisesti kohti haluttua lopputulosta. Missä vaiheessa annamme kuitenkin koneille liikaa valtaa päätöksistä? Osaako kone tuntea tai ymmärtää ihmisyyden nyansseja?

Robotiikkaan ja tekoälyyn liittyvät kysymykset koskettavat jokaisen arkea. Onko esimerkiksi tekoälyn tuottama taide todellista taidetta? Voiko robotti korvata aidosti toisen ihmisen läheisyyden? Kuinka valvoa robotiikan kehittymistä sekä välttää sen väärinkäyttöä? Mitä tarkoittaa teknologinen työttömyys?

Kaikkea tätä käydään läpi Utopia vai dystopia -opastuksessa, joka totutetaan Suomi, Tekniikan maa -näyttelyssä ja Etäunelmia-näyttelyssä kiertäen. Opastus johdattaa tutkimaan tulevaisuuden mahdollisuuksia, mutta myös miettimään syvemmin koko tekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Opastus soveltuu myös erinomaisesti herättelijäksi yritys- tai kehityspäiville. Jos olet kiinnostunut lisäämään opastuksen tapahtumaasi osana muuta tapahtumatuotantoa, otathan yhteyttä tapahtumatiimiimme saadaksesi räätälöidyn tarjouksen.

 

Kesto: 45 min
Hinta: 90 € (lisäksi sisäänpääsy 6€/henkilö tai museokortti)
Ryhmän koko: 1–25 henkeä

Pienryhmäkierros haluamaasi näyttelyyn

Etäunelmia-näyttely kertoo ajan ja paikan ylittämisen historiasta sähköisten viestintävälineiden avulla. Näyttelyssä tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin ja niiden taustalla olevaan unelmaan paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta.

Pienryhmäkierros on erityisesti suunniteltu pienille, korkeintaan kymmenen hengen ryhmille, jotka haluavat tutustua syvemmin johonkin Tekniikan museon kolmesta päänäyttelystä. Kummituksen keksintökoje on 5-9-vuotiaille suunnattu elämyksellinen ja toiminnallinen lasten näyttely, joka innostaa lapset pohtimaan tekniikan olemusta, ilmiöitä ja muutosta. Tekniikan maa on näyttely teknologian, teollisuuden ja alan innovaatioiden roolista 100-vuotiaan Suomen rakentajina. Näyttely kertoo tekniikan vaikutuksesta arkeen, työhön ja ympäristöön. Esillä ovat teknologian sekä teollisuuden menneisyys, nykyisyys että tulevaisuus. Etäunelmia – Yhteys yli ajan ja paikan -näyttelyssä tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin ja niiden taustalla olevaan unelmaan paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta.

Pienryhmäkierroksella opas tutustuttaa näyttelyyn sekä vastaa ryhmän kysymyksiin. Suosittelemme varaamaan aikaa opastuksen jälkeen myös muihin näyttelyihimme tutustumiseen.

Kesto: 45 min
Hinta: 70 € (lisäksi sisäänpääsy 6€/henkilö tai museokortti)
Ryhmän koko: 1–10 henkeä

Helsingin syntysijoilla -kävelykierros

Tekniikan museo sijaitsee Kuninkaankartanonsaarella, jonne Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 Helsingin kaupungin sekä oman kuninkaallisen kartanonsa. Kartano toimi kuninkaanvallan hallinnollisena keskuksena, joka muutamassa vuodessa otti paikkansa kaupungin talouden keskuspaikkana.

Tekniikan museo sijaitsee Kuninkaankartanonsaarella, jonne Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 Helsingin kaupungin sekä oman kuninkaallisen kartanonsa. Kartano toimi kuninkaanvallan hallinnollisena keskuksena, joka muutamassa vuodessa otti paikkansa kaupungin talouden keskuspaikkana.

Ajan saatossa kuninkaan sotaväen tilalle alkoi muodostua kerroksittain tekniikkaa ja teollisuutta. Saarella toimi vuodesta 1876 aina 1960-luvun lopulle Suomen ensimmäinen vesilaitos, jonka toiminta muokkasi voimakkaasti saaren ympäristöä. Alueella on edelleen nähtävissä historiallisesti merkityksellistä arkkitehtuuria.

Helsingin syntysijoilla -kävelykierroksella tutustutaan Kuninkaankartanonsaaren ja sitä ympäröivän Vanhankaupungin alueen historiaan jalan. Opastuksen aikana kuullaan Kustaa Vaasan Helsingistä ja kaupungin perustamisesta, alueen kehityksestä sekä muovautumisesta, teollisuuden saapumisesta ja nykyhetkestä. Kierroksella historia tulee oppilaita lähelle, sillä tapahtumia ja ilmiöitä käydään läpi niiden varsinaisilla tapahtumapaikoilla.

Kävelykierros toteutetaan ulkona, ja sillä kävellään yhteensä noin 1 km matka pienemmissä pätkissä. Opastukselle tulee varustautua säänmukaisesti. Kierros ei ole kaikilta osiltaan esteetön, mutta reittejä voidaan tarpeen mukaan suunnitella osallistujien erityistarpeet huomioiden (kysy varattaessa lisätietoja).

Opastus soveltuu myös erinomaisesti liikuttajaksi yritys- tai kehityspäivien ohjelmaan. Jos olet kiinnostunut lisäämään opastuksen tapahtumaasi osana muuta tapahtumatuotantoa, otathan yhteyttä tapahtumatiimiimme saadaksesi räätälöidyn tarjouksen.

Kesto: 90 min
Hinta: 120 €
Ryhmän koko: 1–30 henkeä

WorkPartner-palvelurobotti, jota rakennettiin ja kehitettiin Teknillisessä korkeakoulussa vuosina 1998–2006. Kansallisesti robotti tarjosi tilaisuuden tekniikan tutkimustoimintaan, sekä lisäksi tärkeän referenssin ja koulutusympäristön uuden sukupolven liikkuvien koneiden automaatiokehityksestä. Robotti lahjoitettiin Tekniikan museolle vuonna 2015 ja se on esillä Tekniikan museon näyttelyssä.

Löysitkö etsimäsi? Varaa opastus alla olevasta linkistä tai ota yhteyttä sähköpostitse info@tekniikanmuseo.fi tai museon aukioloaikoina puhelimitse 09 7288 440. Autamme mielellämme valitsemaan juuri teidän ryhmällenne sopivan opastuksen. Jos olet järjestämässä tapahtumaa Tekniikan museolla ja haluaisit opastuksen osaksi päiväänne, pyydäthän tästä erillisen tarjouksen.