Kuninkaan­­kartanon­saari

Tekniikan museo sijaitsee Vanhankaupunginkosken upeissa maisemissa Kuninkaankartanonsaarella Helsingissä

Saari

Tekniikan museo sijaitsee Helsingin synnyinpaikassa Kuninkaankartanonsaarella, jonne Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 sekä Helsingin kaupungin että kuninkaankartanon. Historiarikas alue on täynnä upeita maisemia ja nähtävyyksiä. Lammassaaren pitkospuut tarjoavat elämyksiä lähiluonnon äärellä, ja Vanhankaupunginkosken pauhussa on hyvä ihailla alueen historiallisesti merkityksellistä arkkitehtuuria. Kuninkaankartanonsaaressa yhdistyvät upea luonto ja teollisuushistorialliset rakennukset. Museosaarelle on vapaa pääsy.

Tekniikan ja teollisuuden jälkiä -reitti

Haluatko kokea Helsingin tekniikan ja teollisuuden historiaa pyörän selästä? Tätä varten Google maps -palveluun on luotu Tekniikan ja teollisuuden jälkiä -pyöräilyreitti, joka kuljettaa polkijan läpi Helsingin ja Vanhankaupungin alueen kauniin ympäristön.

Reitti sisältää 15 kohdetta, joista jokaisen historiasta on kirjoitettu myös oma artikkeli, johon voi tutustua pyöräilyn ohessa. Kokonaisuudessaan reitti on noin 42 kilometrin mittainen, mutta halutessaan kohteiden välille voi suunnitella myös omat reittinsä.

Lähde pyöräretkelle

Suodatinhalli on ainutlaatuinen juhlatila Helsingissä

Saaren historiaa

Kuninkaankartanonaarella toimi Suomen ensimmäinen vesilaitos vuodesta 1876 aina 1960-luvun lopulle. Sen toiminta on voimakkaasti muokannut saaren ympäristöä. Vesilaitoksen tilat saneerattiin museotiloiksi 1970-luvulta alkaen ja museon ensimmäiset näyttelyt avautuivat yleisölle vuonna 1972.

Kuninkaankartanonsaarella toimi aikaisemmin Vesilaitos

Entinen vesilaitos

Vesilaitoksen historia näkyy Kuninkaankartanonsaarella edelleen. Tekniikan museon päänäyttelyhalli valmistui vedenpuhdistusaltaaksi 1870-luvun lopulla, ja otettiin näyttelykäyttöön 1985. Suodatinhalli taas on entinen pikasuodatuslaitos, joka valmistui vuonna 1909. Tilassa sijaitsevat edelleen museoidut hiekkasuodattimet, joiden läpi viereisten hallien saostusaltaissa kemiallisesti käsitelty vesi johdettiin ennen vesijohtoverkostoon laskemista.

Tekniikan museo sijaitsee Vanhankaupunginkoskella, jossa on kolme suurta rakennusta: pyöreä päärakennus, keskellä Energiasali ja Yrityskylä, sekä lähimpänä Viikintietä Suodatinhalli

Saaren nykyhetki

Nyt saarella toimii Tekniikan museo, joka kertoo ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta. Me tallennamme, tutkimme, tulkitsemme ja esittelemme suomalaisen tekniikan ja teollisuuden menneisyyttä, nykypäivää ja tulevaisuutta. Museo on tekniikan alan valtakunnallinen vastuumuseo ja alansa ainoa yleismuseo Suomessa.

Lammassaaren upea ulkoilualue sijaitsee aivan Tekniikan museon vieressä

Lähialue

Aivan Kuninkaankartanonsaaren ja Tekniikan museon vieressä sijaitsee upea Lammassaaren ulkoilualue. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita pitkin, ja jo kävelymatkan aikana pääsee ihailemaan kaunista luontoa.

Lammassaari on osa Viikin–Vanhankaupunginselän luonnonsuojelualuetta. Kylmänä päivänä voi Museokaupasta napata mukaansa kävelylle kaakaon tai lämpimällä esimerkiksi jäätelön.

Lisäksi museosaaren vastarannalla aukeaa Arabianrannan alue, joka on tunnettu Arabian vanhasta tehdasrakennuksesta, jossa sijaitsee myös Designmuseo Arabia.

Museokortti on myös suunnitellut alueelle oman päiväretkireitin, joka alkaa Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta ja päättyy Tekniikan museoon. Tutustu kulttuurikierrokseen tästä.