Yhteisönäyttelyt 2024

7.5.2024 avataan Riihimäen lasten ja nuorten ihmisen ja teknologian suhdetta käsittelevä näyttely Ollaanko koneella?

Ollaanko koneella? Avataan 7.5.2024

Robotti ja taidemaalari, Rosa Vilkman, Riihimäen lukio

Toukokuun alussa avataan Riihimäen lasten ja nuorten ihmisen ja teknologian suhdetta käsittelevä näyttely Ollaanko koneella? Näyttelyn teoksia syntyy useissa riihimäkeläisissä peruskouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä. Lisäksi toteutukseen osallistuu oppilaita Riihimäen lukiosta, Riihimäen taidekoulusta, Riihimäen musiikkiopistosta ja Riihimäen Nuorisoteatterista. Luvassa on siis vallan moninaista aineistoa, näkökulmaa ja lähestymistapaa: tärkeintä on, että lapset ja nuoret itse saavat olla sisällön asiantuntijoita, puhua, pohtia ääneen, kysyä ja ihmetellä. Museo tai opettajat eivät kerro oppilaille mitä mieltä olla teknologiasta vaan meidän aikuisten tehtävänä on auttaa oppilaiden äänen kuulumisessa. 

Eppu Sirén, 7.-lk., Harjunrinteen koulu

Aloite näyttelyyn tuli Riihimäen kaupungin Robotiikkakampukselta. Tekniikan museolle Robotiikkakampus on kiinnostava kumppani, sillä se on edelläkävijä tarjotessaan varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta päiväkodista lukion loppuun saakka. Yhteinen sävel ja tavoite näyttelylle syntyi hyvässä dialogissa ja teema, ihmisen ja teknologia suhde, näkyy näyttelyn lisäksi myös robotiikkaopetuksessa lukuvuoden 2023-24 aikana.  Näyttely on yhteisönäyttelyjen sarjassa toinen, jossa näyttelyn sisällön tuottavat oppilaat ja jossa opettajan/opettajien rooli on koordinoida tekemistä yhdessä museon yhteisömanagerin kanssa. 

Suomen tietokonemuseon kokoelmien aarteita esille marraskuussa 2024 

Tietokonemuseon aktiivi Mauno Poikonen IBM 1620 tietokoneen kanssa. Tietokone tulee esille Tekniikan museoon tehtävään näyttelyyn. 

Vuoden toinen yhteisönäyttely avataan marraskuun puolivälissä. Näyttelyn teko Suomen tietojenkäsittelymuseoyhdistys ry:n kanssa aloitettiin jo viime vuoden puolella. Ei-ammatillisesti ylläpidetyn museon Jyväskylän Kanavuoressa sijaitseva kokoelma on Suomen mittakaavassa varsin ainutlaatuinen. Täysin vapaaehtoisvoimin ylläpidetty museo on avoinna kerran viikossa, joten yhteinen näyttely Tekniikan museossa tuo yhä useammalle mahdollisuuden päästä näkemään kokoelmien aarteita. 

Vaajakoskella pääsee tutustumaan yhdistyksen kokoelmaan kerran viikossa. Varastonäyttelyssä on esillä muun muassa Mir-2 tietokone, joka on laaja monen esineen kokonaisuus aikansa Neuvostoliitossa kehitettyä huipputeknologiaa

Kokoelma on erityisen edustava 1960-70-lukujen suurtietokoneiden osalta. Tämä osittain selittyy sillä, että yhdistyksen perustaja Ilari Taulio alkoi kerätä kokoelmaa jo 1970-luvulla. Tekniikan museoon rakennettavan yhteisönäyttelyn keskiössä on Suomen tietokonemuseon ydinkokoelmaa eli Kanavuoren kokoelmista saadaan esille esimerkkejä 60–70-lukujen suurtietokoneista. Tämän lisäksi esille tullee vanhempia reikäkorttitekniikalla toimivia laskentalaitteita, mutta myös 1980-luvulta alkaen tutuksi tulleita PC-koneita. 2000-luku mobiililaitteineen on meille jo tuttua, mutta kenties näyttelyyn päätyy myös tästä ajasta muutamia esimerkkejä.  

Harjunrinteen koulun valinnaisen kuvataiteen yhdeksäsluokkalaiset.

Tekniikan museon ensimmäinen harrastajayhteisön kanssa yhdessä tekemä näyttely oli Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotisjuhlanäyttely, joka oli esillä museossa kesällä 2021. Ensimmäinen kokemus oli niin hyvä ja kannustava, että museo päätti vakiinnuttaa yhdessä harrastusyhteisöjen ja koulujen kanssa tehtävät näyttelyt osaksi normaalia vaihtuvien näyttelyjen toimintaansa. Museolle näyttelyiden tekeminen yhteisöiden, harrastajien ja keräilijöiden kanssa on keino oppia lisää erilaisista yhteisöistä museon toiminnan liepeillä. Yhteinen näyttelyprojekti on myös konkreettinen tuen ja arvostuksen osoitus ei-ammatillisille yhteisöille ja harrastajille heidän konkreettisesta panoksestaan yhteisen kulttuuriperinnön vaalimisessa. Mutta me täällä Tekniikan museossa koemme, että myös museon yleisöt ilahtuvat ja hyötyvät vaihtelevista ja monipuolisesti erilaisia näkökulmia esiin nostavista vaihtuvista näyttelyistä. 

Teksti: Riina Linna, yhteisömanageri