Kansainvälisen lastenmuseoiden kattojärjestö Hands Onin konferenssi huipentui Vuoden lasten museon valintaan. 34 museota haki palkintoa, joista tuomaristo valitsi 12 finalistia, mukana Tekniikan museo, kilpailemaan vuoden 2021 palkinnosta.
Viime perjantaina, 12. marraskuuta, istuimme kollega-Saaran kanssa illalla museolla. Kyllä meillä on sitä omaakin elämää, ei tavallisesti hengailla enää iltaseiskalta, mutta nyt meillä oli hyvä syy: Children in Museums Awards Gala!
Kansainvälisen lastenmuseoiden kattojärjestö Hands Onin konferenssi huipentui Vuoden lasten museon valintaan. 34 museota haki palkintoa, joista tuomaristo valitsi 12 finalistia, mukana Tekniikan museo, kilpailemaan vuoden 2021 palkinnosta. Hakemusten lisäksi ehdokkaita haastateltiin ja näyttelyä ja projekteja on esiteltiin virtuaalisesti.
Gaalaillassa museoihin ja heidän projekteihin tutustuttiin minuutin videoilla, tuomariston puheenjohtajan sanallisen esittelyn lisäksi. Tilaisuus oli melko koruton Zoom-tapahtuma ja vajaassa tunnissa palkinnon saaja oli tiedossa. Ei osunut tunnustus Tekniikan museon kohdalle, palkinto meni Alankomaihin. Yhtä kaikki, voittajaa oli silti helppo onnitella.
“The judges were delighted to give the Award to the Dutch Open Air Museum’s Restart programme, which examines the reasons for immigration and brings to children’s attention the reality of coming to a new country, with its frustrations and disappointments as well as its opportunities.”
Tuomariston puheenjohtaja korosti erityisesti toisen asemaan eläytymisen ja empatian merkitystä ja palkitun hankkeen innovatiivisuus olikin juuri tässä: ohjelmaan eli siirtolaisen asemaan eläytymiseen on sisäänkirjoitettu myös negatiivisia tunteita ja turhautumista sekä vuorovaikutusta luokalle vieraiden ihmisten, museon muiden asiakkaiden kanssa. Palkittuihin projekteihin kannattaa tutustua, linkkiä artikkelin lopussa.
Tekniikan museossa on tehdy jo pitkään monipuolista ja arvostettua museopedagogiikkaa ja teknologiakasvatusta, mutta kimmokkeen ilmoittautua kisaan toi marraskuussa 2019 valmistunut lasten näyttelymme Kummituksen keksintökoje. Näyttely ja museon muu yleisötyö kiinnostaa edelleen, siitä kertoo suuri lastentapahtumamme 30.10.2021, jolloin museossa vierailu reilu 600 kävijää. Maailma kuitenkin muuttuu ja kehittämistyö jatkuu, teknologiakasvatus ja monipuolinen museopedagogiikka on edelleen toiminnnan keskiössä.
Kummituksen keksintökojeesta ja sitä edeltäneestä kehittämishankkeesta Pienten pajasta on kirjoitettu tässäkin blogissa useampaan otteeseen enkä käy kertaamaan jo sanottua. Mutta muutamien saatesanojen kera luku- ja katseluvinkkejä.
Juryn virallinen lehdistötiedote 2021 palkinnosta. https://www.hands-on-international.net/wp-content/uploads/2021-CMA-Press-Release-Final.pdf
Kesän CMA-postauksesta löytyy linkit muiden museoiden projekteihin, joista voi tutustua millaista innovatiivista toimintaa erilaisissa lastenmuseoissa on. https://tekniikanmuseo.wordpress.com/2021/07/14/ehdolla-cma-palkinnon-saajaksi/
Pienten paja -hankkeen projektipäällikkönäkin toimineen Marianna Karttusen kokoava artikkeli kehityshankkeen tiestä näyttelyksi kesältä 2019 on mainio tiivistys niin näyttelystä kuin sen takana olevasta pedagogiikasta. https://tekniikanmuseo.wordpress.com/2019/07/26/kummituksen-keksintokoje-kehityshankkeen-pitka-tie-nayttelyksi/
Pienten paja -hanke oli kehittämishanke, jossa pienten lasten oppimista museoympäristössä tutkittiin, kehitettiin ja arvioitiin myös tieteellisesti ja julkaistiin tämä vertaisarvioitu artikkeli. https://www.researchgate.net/publication/264007505_Towards_children’s_creative_museum_engagement_and_collaborative_sense-making
Pienten paja -hankkeessa tehtiin ja kokeiltiin paljon vuosina 2012-2015. Youtube-video vie mainiosti tunnelmaan ja näyttää mitä kaikkea museossa onkaan kokeiltu. https://www.youtube.com/watch?v=Ca1ZQQMP6Hg
T: Näyttelytuottaja Riina