Romurobotyöpaja — luovaa rakentelua

Tekniikan museo järjesti Robottipäivän 11.5.2024. Kolmen tunnin mittainen Romurobo-työpajan tavoitteena oli tarjota yhdessä tekemisen ja onnistumisen kokemuksia, sekä mahdollistaa luova työskentely ja ongelmanratkaisu. 

Romurobo-työpajan askartelumateriaalia

Konsepti oli yksinkertainen: rakennetaan romusta robotti, otetaan siitä valokuva ja laitetaan tekoäly piirtämään kuvan pohjalta oma tulkintansa robotista. 

Olin pyytänyt ennalta museomestariamme laittamaan talteen vastaan tulevaa romumetallia, lisäksi tilasin materiaaleja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukselta. Romu on inspiroiva materiaali. Se kutsuu kysymään: Mistä tämä on tullut? Mihin tuota voisi käyttää?  Tulisiko tuosta hyvä käsivarsi robotille?

Suurin tekninen pulma romurakentamisessa oli kiinnittäminen. Pultteja ja muttereita oli rajallisesti, eikä koko perheen työpajassa ole mahdollista käyttää esimerkiksi porakoneita.

 Nippusiteet, rautalanka ja kuparijohdot mahdollistavat paljon, kun mielikuvitus valjastetaan töihin. 

– Tommi Rikkinen, Museopedagogi

Valmiita robotteja ihasteltiin ja niille keksittiin nimiä, tehtäviä sekä supervoimia. Kuva robotista ja tiedot mahdollisista ominaisuuksista syötettiin ChatGPT4:lle ohjeistuksena piirtää kuva robotista valokuvan perusteella. Toisinaan saatiin vastauksena kuvia, joissa oli alkuperäisen romurobon henki hyvin läsnä, toisinaan ATK ei ymmärtänyt täysin alkuperäisen robotin sielua ja olemusta. Upean luomuksen huomiointi oli askartelijoille aina merkityksellistä.  

Yhdessä ratkaisujen keksiminen tarjolla olevan materiaalin pohjalta oli askartelijoille palkitsevaa

Robottipäivä oli oiva ympäristö työpajalle. Ihmisen ja teknologian suhdetta pohtiva Riihimäen lasten ja nuorten tekemä Ollaanko koneella -yhteisönäyttely tarjosi innostavia virikkeitä roboaskarteluun ja Robot Uprisinigin tekoälyllä liikkuvat koneet antoivat pilkahduksen robottien mahdolisuuksista.

Seuraava romurobotyöpaja on tulossa kesäkuussa. Seuraa Tekniikan museon nettisivuja ja sosiaalista mediaa.

Työpajan tuotoksia voit ihailla alhaalla olevasta kuvagalleriasta: