Yksi Helsingin Vanhankaupungin kiehtovimmista kohteista on Vanhankaupunginkosken maisema ja sen pato. Pato yllättää ympäri vuoden ja erityisesti tänä vuonna, kun talvikelit ovat sen suoneet, on padon jäätymistä seurattu tarkkaan. Kävelysillan kaiteeseen muodostuvat jääpatsaat sekä paikoilleen jäätynyt virtaama ovat päätyneet usein museon ja alueella vierailleiden sosiaaliseen mediaan. Moni patoa kuvannut ei välttämättä tiedäkään, että padon jäätilanteen seuraaminen on pitkään jatkunut kevätperinne.
Vanhankaupunginkoski 1890-luvulla. Kuva: Helsinkikuvia.fi/Helsingin kaupunginmuseo
Kuvaaja: Ståhlberg K E
Nykyinen pato valmistui vedenpuhdistuslaitoksen käyttöön vuonna 1876. Vedenpuhdistustoimintaa varten rakennettu pato ei ole ensimmäinen laatuaan Vanhankaupunginkosken läntisessä haarassa, sillä jo keskiajalta lähtien kosken äärellä on ollut myllyjä, jotka tarvitsivat patoa toimintaansa. Viimeinen näistä myllypadoista purettiin pois nykyisen padon alta. Vantaanjoen vesi- ja jäämäärä vaihtelee paljon, mikä teki padon seuraamisesta mielekästä, mutta toi mukanaan myös ongelmia patoa käyttäneelle vedenpuhdistuslaitokselle. Esimerkiksi 1800-luvun lopulla runsas jäänlähtö rikkoi uitossa käytetyn rännin ja vahingoitti imujohtoja, joka sai padon viereisen pumppurakennuksen tulvimaan.
Vuonna 1907 Vantaanjoen jäidenlähtöä kokoontui seuraamaan suuri joukko. Kuva: Helsinkikuvia.fi/Helsingin kaupunginmuseo
Kuvaaja: Tuntematon
Vanhankaupunginkosken jäidenlähtö on ollut varma kevään merkki, jota on saavuttu juhlistamaan sankoin joukoin. Valokuvamateriaalia jäidenlähdöstä on 1900-luvun alusta aina näihin päiviin asti. Myös useilla museovierailla on muistoja Vanhankaupunginkosken jäiden lähdöstä. Muuan vanhempaa sukupolvea edustanut vieras muisteli, että hänen nuoruudessaan koulussa lopetettiin kaikki muu opetus, kun kuultiin että Vantaanjoen jäät olivat lähteneet liikkeelle. Koko koulu kuulemma kiiruhti joukolla padolle seuraamaan jäiden liikkumista ja sitä, kuinka jäät putoilivat padon reunan yli. Tänä päivänäkin useat Tekniikan museossa vierailevat kouluryhmät jäävät ihastelemaan patoa opettajiensa johdolla.
Vuonna 1951 Jäidenlähtöä ikuistettiin maalaukseen, tänä päivänä
museovieraat käyvät kuvaamassa jäätynyttä patoa kännykkäkameroillaan. Kuva: Helsinkikuvia.fi/Helsingin kaupunginmuseo
Kuvaaja: Heinonen, Eino
Jäidenlähdön juhlintaperinnettä jatkaa myös IceBreak -tapahtuma jonka Koskimelonta ry KOHINA järjestää Kuninkaankartanonsaarella 15. huhtikuuta. Tekniikan museoon on tapahtumapäivänä vapaa sisäänpääsy. Kello 15 pidetään myös ilmainen Vettä ja elämää -opastus, joka kertoo Kuninkaankartanonsaaren teollisuushistoriasta ja vedenpuhdistuksen eri vaiheista.
Tervetuloa katsomaan kosken jäätilannetta ja oppimaan lisää alueen historiasta!
Elina