Avaamista valmistelemassa

Kaksi ja puoli kuukautta suljettuna. Toisaalta pitkä aika, toisaalta koko kevät tuntuu kuluneen hujauksessa. Uudet arkirutiinit ovat muodostuneet, päivät puuroutuneet toisiinsa. Väliin mahtui vielä kuukauden mittainen lomautusjaksokin, jonka aikana museoasiat eivät niin pyörineet mielessä. Tavallisesti toukokuu olisi ollut kiihkeintä luokkaretkisesonkia, jossa juostaisiin tukka putkella opastuksesta toiseen. Nyt sosiaaliset kontaktit ovat rajoittuneet pääosin omaan perheeseen, etäpalavereihin ja kaupan kassaan.

Toukokuun alussa Valtioneuvosto tiedotti, että koronavirusepidemiaan liittyviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia koskevia rajoituksia aletaan pikkuhiljaa purkaa, ja museotkin pääsevät jälleen avaamaan ovensa kesäkuun alussa. Myös Tekniikan museossa alettiin laatia suunnitelmia siitä, miten museovieraat voitaisiin vastaanottaa hallitusti ja mahdollisimman turvallisesti. 

Tarroja, joissa lukee Odota tässä ja Pidä turvaetäisyys.

Suomen museoliitto järjesti ti 26.5. museoiden avaamistoimia käsitelleen webinaarin, johon osallistui satoja museoammattilaisia eri puolilta maata. Opetus- ja kulttuuriministeriötä, Museovirastoa, Työterveyslaitosta ja Turun museokeskusta edustaneet puhujat avasivat viranomaisohjeiden koukeroita, ja samaan aikaan pikaviestiketju lauloi, kun yritimme lomautusten supistaman elämys- ja oppimistiimin kesken miettiä, miten soveltaisimme suosituksia juuri oman museomme kohdalla. Kyselimme myös vertaistukea kollegoilta muissa museoissa: miten teillä toimitaan tämän asian suhteen?

Webinaarissa kävi ilmi, etteivät ehdottomat 50 ja 500 hengen henkilömäärärajaukset koske museoiden perustoimintaa, eli tavallisia museokäyntejä. Opastukset, työpajat ja ryhmävierailut taas on ainakin kesäkuun ajalta peruttu, ja jatkossa on tarkoitus edetä kuukausi kerrallaan. Hygienian ja turvavälien pitämisen tärkeyttä webinaarissa korostettiin, ja asiakasmäärän tarkkailu jääkin museoiden itsensä vastuulle. Tekniikan museossa näyttelyhallit ovat väljiä, ja asiakkaiden pitäisi olla mahdollista pysytellä useamman metrin etäisyydellä toisistaan ongelmitta, kunhan eivät liikaa samasta kohteesta innostu. Museokävijöiden omalla vastuulla on myös se, että sairaana pysytään kotona. Yhdessä totesimme haluavamme uskoa ihmisten haluun toimia kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Mustiinpukeutunut henkilö asentaa pleksiä pyöreään infotiskiin.
Museon lipunmyyntitiskille asennetaan turvapleksi.

Eniten pohdintaa ovat herättäneet koskettaviksi ja leikittäviksi tarkoitetut kohteet, ennen kaikkea viime marraskuussa avattu ja alkuvuodesta huippusuosittu Kummituksen keksintökoje -lastennäyttelymme. Useat muut museot ovat kertoneet sulkevansa lasten leikkipaikat ainakin alkuun, tai vähintäänkin vähentävän runsaasti koskettavissa ja kokeiltavissa olevien esineiden määrää. Vaikka saatavilla oleva tieto koronaviruksen tarttumisesta vaikuttaisikin viittaavan siihen, että kosketeltavat pinnat eivät ole kovin merkittävä uhka, halutaan tarpeettomia riskejä silti välttää. Samaan tulokseen tultiin Tekniikan museossa: kosketeltavien kohteiden määrää vähennetään näyttelyssä runsaasti, ja leikkipaikat suljetaan väliaikaisesti. Kummituksen keksintökojekin pysyy kiinni, vaikka se harmillista onkin.

Kaksi olohuonetta näyttelyssä ja turkoosi pömpeli, jonka päällä käsidesipullo.
Kosketeltavia kohteita on näyttelyissä vähennetty, ja käsidesiä saatavissa useissa paikoissa.

Museon viimeisinä kiinniolopäivinä valmistelut ovat keskittyneet konkreettisiin toimiin: pleksin asentamiseen kassalle, uusien siivousvälineiden tilaamiseen, toimintaohjeita sisältävien julisteiden tulostamiseen. Tekniikan museolla asiakkaita odotellaan innolla, mutta tiistain lähestyminen jännittääkin jo vähän. Miten uusi arki saadaan pyörimään sujuvasti ja siten, että niin työntekijöille kuin asiakkaillakin on turvallinen olo? Tuleekohan kukaan ylipäänsä? Pian se nähdään.

Jenni