19.12. Elävän kuvan jäljillä – Zoetrooppi pahvimukista

Zoetrooppi, joka tunnetaan myös nimellä Wheel of life eli  suomalaisittain ”elämän pyörä” oli vajaat 200 vuotta sitten yksi suosituimmista henkilökohtaisista mediakoneista. Siis vastine nykypäivän älypuhelimelle!

Zoetroopin toiminta perustuu ihmisen silmän hitauteen: katseltaessa pyörivän rummun sisään asetettuja kuvanauhoja reunuksessa olevien kolojen kautta, ei silmä ehdi reagoida jokaiseen kuvaan, vaan ihminen kuvittelee näkevänsä yksittäiset kuvat jatkuvana liikkeenä.

Myös Tekniikan museon kokoelmissa on vanhoja zoetrooppinauhoja, joista on kuvattu esimerkkianimaatiot youtubeen. Nauhoilla seikkailevat mm. aasi, veturi ja polkupyöräilijä.

Rakenna oma pahvimukizoetrooppi!

 

mukizoetrooppi

Tarvitset
Pahvimukin
Paksun mehupillin tai pyöreän puutikun
Paperisuikaleita
Kyniä
Liimaa ja teippiä

Leikkaa mukin ylälaitaan tasalevyisiä vakoja tasaisin välimatkoin. Liimaa tai teippaa pilli keskelle mukin pohjaa pyöritysvarreksi. Piirrä animaatio paperisuikaleelle. Selkeät ja yksinkertaiset kuva-aiheet toimivat parhaiten! Muista kuvan tasainen muuttuminen: pallo ei esimerkiksi hyppää suoraan liuskan alalaidasta ylälaitaan. Noin 4-6 kuvaa/animaatio on sopiva määrä. Pujota valmis animaatio zoetroopin pohjalle leikattujen vakojen alalaitaan. Käytä tarvittaessa apuna teippiä tai sinitarraa. Testaa laitteen toimivuus! Pyöritysnopeus, nauhan sijoittelu, katsomisetäisyys ja -kulma vaikuttavat siihen, kuinka saumattomasti animaatio sisällä näyttää pyörivän!

Animaatioita voi piirtää rajattomasti – kokeile seuraavaksi vaikka tonttutanssia tai laukkaavaa poroa!