Tiloista tapahtumakeskukseksi

Tekniikan museo kehittyi vuoden 2022 aikana tapahtumakeskukseksi ja kokemusalustaksi, joka tarjoaa uniikkeja tilojaan monipuoliseen käyttöön.

Tekniikan museo alueineen tunnetaan näyttelyidensä lisäksi ennen kaikkea kauniista puitteistaan. Historiarikas Kuninkaankartanonsaaren alue on täynnä upeita maisemia ja nähtävyyksiä. Lammassaaren pitkospuut tarjoavat elämyksiä lähiluonnon äärellä, ja Vanhankaupunginkosken pauhussa on hyvä ihailla alueen historiallisesti merkityksellistä arkkitehtuuria. Saarella yhdistyvät upea luonto ja teollisuushistorialliset rakennukset.

Vuona 2022 näissä rakennuksissa alkoi kuhista entistä enemmän. Tekniikan museon ensimmäiset näyttelyt aukenivat yleisölle saarella jo 1972, mutta nyt rakennusten ovia alettiin systemaattisesti avata yhä erilaisempaan toimintaan.

”Museon alue rakennuksineen on upea, ja koimme tärkeäksi sen saamisen myös laajemmin käyttöön”, kertoo Tekniikan museo myyntipäällikkö Jonna Kanervo. ”Aloimme vuokrata tilojamme erilaisiin tapahtumiin sekä yrityksille, yhteisöille että yksityishenkilöille. Pian erilaiset kumppanit löysivätkin museon tiloista uusia mahdollisuuksia – nyt olemme järjestäneet näissä puitteissa häitä, kaikille avoimia taidenäyttelyitä, Huippumalli haussa -televisiosarjan kuvaukset ja kaikkea niiden väliltä!”

Tuohon kaikkeen toteutettuun mahtuu paljon pienestä jättimäiseen. Esimerkiksi kesällä museosaaren täytti lähes 5000 festivaalikävijää, kun Downtown Calling -festivaali rantautui yhdeksi viikonlopuksi Kuninkaankartanonsaarelle. Tekniikan museon Energiasalista muovattiin esiintyjien backstage, Suodatinhalliin kohosi taideinstallaatio ja museon päänäyttelyhalliin pystytettiin oma sisälavansa. Piha-alueella taas ilahduttivat kaksi suurta ulkolavaa, ja festaroinnin ohessa oli mahdollista tutustua myös museon näyttelyyn.

Mikä sai museon tarttumaan festivaaliajatukseen? Ensiajatus pimennetyssä ja valoshow’n täyttämässä näyttelyhallissa pidetystä iltadiskosta voi kuulostaa kaukaiselta. Tekniikan museolla päädyttiin kuitenkin siihen, että museon on elettävä mukana ajassa. Museo oli muutoinkin alkanut kutsua kävijöitään ottamaan museotilaa yhä enemmän omakseen järjestämällä yhteisönäyttelyitä sekä kehittämällä tapahtumapalveluitaan. Täysin uuden kävijäkunnan tavoittaminen ja museon tuominen tutuksi uudella tavalla oli tilaisuus, johon ei vain voinut olla tarttumatta.

”Museon ottama rooli elämyksien sekä kokemusten mahdollistajana tuntui luonnolliselta. Tekniikan museo kehittyikin vuoden 2022 aikana tapahtumakeskukseksi ja kokemusalustaksi, joka tarjoaa uniikkeja tilojaan monipuoliseen käyttöön”, summaa Kanervo. ”Myynti- ja tapahtumapalvelutiimimme taustoista ja kontakteista löytyy muun muassa ohjelmatoimistoja, tekniikan toimittajia ja teknikkoja, artisteja, kalusteiden vuokraajia, siivousalan yrityksiä sekä catering-palvelu. Etsimme myös jatkuvasti uusia yhteistyötahoja. On museollemme etuoikeus päästä mahdollistamaan ikimuistoiset elämykset pienistä suuriin, tuoden samalla teollisuuden ja teknologian kulttuuriperintöä tutummaksi.”

Mitä Tekniikan museolla on luvassa seuraavaksi? Siihen Kanervo ei anna suoraa vastausta, mutta kehottaa seuraamaan museon verkkosivuja ja sosiaalista mediaa todeten: ”lopulta näissä puitteissa on vain mielikuvitus rajana.”


Tekniikan museon tapahtumapalveluista saat lisätietoa tapahtumapalveluiden verkkosivuilta.

Lisätietoja antaa:

Jonna Kanervo, myyntipäällikkö

jonna.kanervo@tekniikanmuseo.fi / 040 568 3268