Tekniikan maa avattu – miltä nyt tuntuu

Lokakuun 10. päivä avattiin Tekniikan maa näyttely. Takana noin vuosi todella intensiivistä työntekoa näyttelyn parissa oman tiimin kanssa, keväästä alkaen mukaan liittyi näyttelyarkkitehti, graafikko, ääni- ja valosuunnittelijat, rakentajat, tulostefirmaa, teippareita, ketä kaikkia näitä nyt onkaan.

Lokakuun 10. päivä avattiin Tekniikan maa näyttely. Takana noin vuosi todella intensiivistä työntekoa näyttelyn parissa oman tiimin kanssa, keväästä alkaen mukaan liittyi näyttelyarkkitehti, graafikko, ääni- ja valosuunnittelijat, rakentajat, tulostefirmaa, teippareita, ketä kaikkia näitä nyt onkaan. Elokuun alusta alkanut ns. täyden höökän vaihe oli aika tiukka, mutta valmista tuli. Vaikka täytyy sanoa, että pieniä fiksailuja ja viimeisiä teippejä tehdään vielä marraskuussa.

Olo on onnellinen, tyytyväinen. Avajaisviikonlopun tapahtumassa tehtäväni ole ”emännöidä” näyttelyssä, keirrellä ja seurustella näyttelyyn tutustuvien ihmisten kanssa. Oli ilo nähdä näyttelyssä niin monia lapsia vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa uuteen näyttelyyn tutustumassa.  Esineitä ihmeteltiin ja ihasteltiin, videoita katseltiin, pelejä pelattiin, kuvia kurkisteltiin ja nappuloita paineltiin. Tarkoituksella raolleen jätettyjä kaapin ja jääkaapin ovia moni kävijä sulki, samoin kaapinovia – ihan kuin kotonaan?

Tekniikan maa -näytelyn ensimmäinen yleisötapahtuma toi ihmiset ihmettelemään esineitä sekä videoita
Ensimmäinen yleisotapahtuma takana ja kiva oli huomata, että näyttelyssä puhuttelee niin esineet kuin videotkin.

Tuntuu, että onnistuimme tavoitteessamme tehdä rento ja iloisen oloinen näyttely, jossa viihtyy ja jossa tekniikka ei tunnu pelottavalta tai sen ymmärtäminen vaativalta. Näyttelyssä kerrotaan teknologian ja sen kehityksen vaikutuksesta Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta enemmän ehkä herätellen ihmisiä pohtimaan omaa suhdettaan tekniikkaan ja sen kaikkiallisuuteen. Ympäröivä luontommekin on hyvin pitkältä teknologian muovaamaa, maisemoimaa. Tunnelma, äänimaisemat, värit ja valaistus on tässä näyttelyssä nostettu vahvasti esille ja toivoaksemme se tukee myös näyttelyn sisältöjen omaksumista, ja sitä, että näyttelystä saa jotain irti monenikäiset ihmiset. Tärkeää myös on näyttelykohteiden vuorovaikutteisuus ja toiminnallisuus: itse tekeminen, kokeileminen, hoksaaminen.

Liian vähän tekstiä?

Olemme kuitenkin ottaneet vakavasti ne muutamat asiakaspalautteet, joissa valitellaan, että näyttelyssä on liian vähän informatiivisia tekstejä, tietoa kaivataan lisää. Tekstien niukkuus on ollut harkittua, ei esimerkiksi johtunut kiireestä, ettei olisi ehditty kirjoittaa. Varsinkin Tekniikan museon aikaisempiin näyttelyihin verrattuna tekstiä on paljon vähemmän. Lisäksi tekstit ovat ”hajallaan” esineissä, teksteissä, videoissa, infografiikoissa.

Tekniikan maa -näyttelyn tekstit ovat monessa muodossa, seinillä teemaa kokoamassa, esineiden yhteydessä, näytöillä sekä infografiikoissa.
Näyttelyn tekstit ovat monessa muodossa, seinillä teemaa kokoamassa, esineiden yhteydessä, näytöillä sekä infografiikoissa.

Kolmikielisyys myös on vaikuttanut varsinkin painettujen tekstien määrään: yksi teksti vie kolminkertaisen tilan. Keväällä jo puhuimme, että saattaa olla tarpeen luoda näyttelyyn jonkinlainen lisätiedon kerros lisää tietoa kaipaaville. Vielä mietimme missä muodossa näitä aineistoja tuottaisimme mahdollisimman käytettävässä muodossa.  Lisätiedon kaipuuseen voin kyllä suositella opastettuja kierroksia. Niitä on paitsi ryhmille, myös kerran kuussa sisäänpääsylipun hinnalla ihan kaikille kävijöille. Seuraavat kuukausiopastukset ovat su 5.11. ja su 3.12. klo 15.00.

T. Tuottaja-Riina