Suomeen rantautui Yhdysvalloista vuonna 2000 GPS-tekniikan hyödyntämiseen perustuva, satellittinavigaattoreilla pelattava aarteenetsintää muistuttava peli, geocaching, jota sen ensimmäinen suomalainen harrastaja Kalle Reunanen kutsui geokassittamiseksi. Vuonna 2001 harrastajia oli jo viisi, peliä kutsuttiin nyt geokätkennäksi ja etsittäviä aarteita geokätköiksi. Harrastajat eli geokätköilijät valitsivat lopulta foorumikeskusteluissa harrastuksen nimeksi geokätköilyn. Harrastajamäärät kasvoivat nopeasti, peli sai erilaisia muotoja, geokätköt erilaisia piilotustapoja ja mukaan tuli tärkeänä elementtinä yhteisöllisyys.
Geokätköilijät tapaavat miiteissä, joita on eri kokoisia ja joissa voidaan suorittaa tehtäviä kuten luontoalueiden siivouksia. Mega -tapahtumissa osallistujia on vähintään 500. Suomessa järjestykseltään 17. Mega järjestetään 26.8.2023 Helsingin Kattilahallissa. Näyttely on osa Helsingin Megaa ja sen järjestää Geonautit ry.
Nyt avautuvaa yhteisönäyttelyä on tehty Geonautit ry:n näyttelyporukan ja Tekniikan museon voimin viime syksystä lähtien. ”Itse olen satunnainen, lähinnä lomilla kätköilijä, mutta on ollut ihanaa tutustua geokätköilyyn syvemmin juuri tämän aktiivisen harrastajaporukan kautta. Yhteisissä keskusteluissa kätköilystä kirkastui esiin muutamia teema-alueita, joita näyttely ja sen ainutlaatuinen aineisto valottaa hienosti”, toteaa yhteisönäyttelyn tekoa luotsannut Riina Linna.
Näyttely esittelee mitä geokätköily on ja miltä näyttivät harrastuksen ensimmäiset vuodet. Harrastamiseen liittyvää tekniikkaa ja varusteita on esillä monipuolisesti ja sekä muun muassa ensimmäisen älykännykälle toteutetun sovelluksen syntytarina ja mainosvideo. Suomessa on geokätköilty reilu 20 vuotta harrastajia Suomessa on noin 50 000 (löytänyt vähintään yhden kätkön viimeisen vuoden aikana). Mutta mikä saa ihmiset vuodesta toiseen tekemään ja etsimään kätköjä? Yksi syy saattaa löytyä geokätköilyn yhteisöllisyydesta ja pelillisyydestä, jota nimenomaan harrastajat ovat kehittäneet.
Museollekin on luotu oma geokätkö, jonka sijainnin selvittämiseksi kävijöiden täytyy ratkaista museon perusnäyttelyyn liittyvä mysteeri. Oivalla ratkaisu, etsi ja löydä Tekniikan museon geokätkö!
Geokätköily – Oivalla, etsi ja löydä on osa Tekniikan museoiden yhteisönäyttelyiden
sarjaa, jossa museo kehittää uudenlaisia tapoja tuoda esiin yhteisöjen omia tarinoita,
asiantuntijuutta ja tekniikasta kiinnostuneiden moniäänisyyttä sekä innostaa yhteisöjä
ottamaan museotilaa omakseen.