17.12. Semafori – viestejä optisella lennättimellä

Semafori eli optinen lennätin oli sähkölennättimen edeltäjä. Semaforit otettiin käyttöön 1600-luvulla kaukoputken keksimisen myötä. Manner-Suomen ensimmäinen optinen lennätin rakennettiin Suomenlahden rannikolle 1800-luvun puolivälissä. Semafori oli yleensä korkealle paikalle rakennettu torni, jonka huippuun kiinnitettiin liikuteltavia levyjä. Kaukoputken avulla levyjen asento näkyi seuraavaan torniin, ja viesti voitiin lähettää samansisältöisenä koko torniketjun lävitse.

Lähetettävät koodit oli valmiiksi kirjattu koodikirjaan, ja niillä oli ennakkoon sovitut merkitykset.

Askartele Semafori!

Tarvitset
Valkoista pahvia
Mustaa kartonkia
Kynän ja viivottimen
Sinitarraa

Piirrä valkoiselle pahville ruudukko, jossa on yhdeksän tasakokoista ruutua. Leikkaa mustasta kartongista yhdeksän ruudukon ruutujen kokoista mustaa läppää ja kiinnitä ne ruudukon ruutuihin sinitarralla.

Semaforin toiminta perustui ennalta sovittuihin viesteihin, jotka olivat sekä lähettäjän että vastaanottajan tiedossa.

Keksi merkitykset seuraaville koodeille:

547 tarkoittaa:

431 tarkoittaa:

372 tarkoittaa:

Koodit lähetetään peittämällä valkoisen ruudukon ruutuja mustilla läpillä. Jokaisella ruudulla on lukuarvo: ensimmäinen vaakarivi on ykkösiä, toinen kakkosia ja kolmas nelosia. Viesti tulkitaan laskemalla pystysarakkeiden valkoisiksi jääneiden ruutujen lukuarvot yhteen. Jokaisen pystysarakkeen yhteenlasketuksi summaksi voi siis tulla korkeintaan seitsemän!

semafori

Voit keksiä koodeille loputtomasti uusia merkityksiä – kunhan muistat kirjata merkitykset ylös ja pysyt kärryillä siitä, mikä koodikirja milloinkin on käytössä…

Semafori toimii mainiosti myös ulkona: koeta, kuinka kaukaa näet viestin kiikareilla!