16.12. Albertin salakirjoituslevyt – viesti koodikielellä!

Leon Battista Alberti oli italialainen renessanssinero, jonka erityisaloja olivat arkkitehtuuri ja taide. Näiden ohella hän harjoitti myös matematiikkaa – ja tuli ohimennen keksineeksi ns. Albertin salakirjoituslevyt. Alberti valmistu kuparista kaksi ympyrälevyä, pienemmän ja suuremman, jotka hän kiinnitti keskeltä toisiinsa akselilla. Levyjen ulkokehät jaettiin osiin ja levyjen kehille kirjoitettiin aakkoset.

Askartele salauskiekko!

Tarvitset
Paperia ja pahvia
Kynän
Harpin tai pyöreitä esineitä, joilla piirtää kaksi erikokoista ympyrää
Viivottimen
Haaraniitin

Piirrä isompi ja pienempi kiekko ja leikkaa ne irti pahvista. Jaa viivottimella molemmat kiekot 29 suunnilleen yhtä suureen sektoriin. Kirjoita molempien kiekkojen kaarelle kirjaimet aasta ööhön. Mikäli haluat vaikeuttaa salausta, kirjoita aakkosten kirjaimet pienempään kiekkoon satunnaisessa järjestyksessä! Kiinnitä kiekot keskipisteistään yhteen haaraniitillä.

salauskiekko

Salasanomia vaihtavilla henkilöillä on oltava samanlaiset kiekot, ja heidän on sovittava yhteisestä aloituskirjaimesta – kannattaa siis samantien askarrella kaverille kanssa!

Jos aloituskirjaimeksi sovitaan esim. sisemmän kiekon m-kirjain, sille valitaan vastapari ulkokehältä, vaikkapa K, ja käännetään sisemmän kiekon kehällä oleva m –kirjain ulomman kiekon kehällä olevan K –kirjaimen kohdalle. Sanoman ensimmäiseksi kirjaimeksi merkitään K, minkä jälkeen sanomaa kirjoitetaan siten, että ulkokehän kirjaimen tilalle kirjoitetaan aina sisemmän levyn kehällä vastaavassa kohdassa oleva kirjain.

Aloituskirjaimia voidaan muuttaa muutaman sanan välein, jolloin salakirjoituksen murtaminen vaikeutuu. Kiekon asentoa vaihdettaessa uutta asentoa vastaava kirjain merkitään isolla sanan alkuun, jotta avauskoodi pysyy muistissa.