Varaa opastus

Varaa opastus

Opastukset voidaan pitää esteettömänä, mutta mainitsethan varatessasi saavutettavuustarpeista, jotta oppaat voivat valmistella juuri sinun ryhmällesi parhaan mahdollisen elämyksen.

Opastukset 2022

Work partner robotti käsi pystyssä
Kuva: Tekniikan museo

Suomi, tekniikan maa

kesto: 30 minuuttia, 60 minuuttia

Suomen tekniikan ja teollisuuden kehitys on maailman mittakaavassa aivan omanlaisensa, vaikka siihen ovat vaikuttaneet koko maailmaa pyyhkineet globaalit tuulet. Opastuksella käydään läpi otteita Suomen tekniikan historiasta viimeisen sadan vuoden ajalta ja tutustutaan myös viestintätekniikan kehitykseen sekä infrastruktuuriin ja voimiin teknisen kehityksen takana. Kuinka iso on ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone? Miten tekniikan kehitys näkyy kodeissa? Mikä tekniikan kehityksessä jää tavalliselta tallaajalta piiloon?
Suomi, tekniikan maa -opastukselle on mahdollista valita painopistealueita (max 2 painopistettä / 30 min), jolloin opas ottaa toivotun painopisteen osaksi opastusta muiden opastuskohteiden joukkoon. Mikäli varatessa painopistealueita ei valita, opas valitsee kaikki opastuskohteet ryhmää varten.
Valittavat painotukset:
 • Tietotekniikka
 • Kierrätys ja ympäristö
 • Kotien tekniikka
 • Robotiikka
 • Sähkötekniikka
 • Keksijät, tuotekehitys ja innovointi
 • Selkokieli ja havainnollistaminen
Teledreams exhibiton, doll with old headset
kuva: Tekniikan museo

Morsesta someen – viestintää yli rajojen

kesto: 30 minuuttia, 60 minuuttia
Viestintäteknologian historia on unelmoinnin, ennustusten ja koko ihmiskunnan historiaa. Joskus ennustukset ovat osuneet pelottavan nappiin ja joskus menneet aivan hutiin – vai mitä sanotte internetistä ohimenevänä ilmiönä?
Morsesta someen-opastuksella tutustumme erilaisten ihmisiä yhdistävien keksintöjen syntyyn sekä leviämiseen ja pääsemme kurkistamaan myös kulissien taakse sellaisiin keksintöihin, joita suuri yleisö ei välttämättä koskaan tule ajatelleeksi. Miksi puhumme puhelun yhdistämisestä, mikä yhdistyy mihin? Kuinka erilaisia keksijöitä alalta löytyy ja mitä tekemistä hautausurakoinnilla on viestinnän kanssa? Nykyään kaikki kulkee mukana, mutta mobiilius eli laitteiden liikuteltavuus ei ole aina ollut itsestäänselvyys, ja se on muokannut myös käyttäytymistämme ja jokapäiväistä toimintaamme olohuoneitamme myöten.
Morsesta someen-opastukselle on mahdollista valita painopistealueita (max 2 painopistettä / 30 min), jolloin opas ottaa toivotun painopisteen osaksi opastusta muiden opastuskohteiden joukkoon. Mikäli varatessa painopistealueita ei valita, opas valitsee kaikki opastuskohteet ryhmää varten.
Valittavat painotukset:
 • Erilaiset innovaattorit
 • Viestintätekniikan muutos
 • Puhelinteknologian kehitys
 • ActionMan? – mobiili elämäntapa
 • DYI – itse tehty tekniikka
 • TV, radio ja elokuva
 • Selkokieli ja havainnollistaminen
Putkia Tekniikan maa näyttelyssä
Kuva: Tekniikan museo

Vettä ja elämää

kesto: 30 minuuttia

Vesi on elämän ehto niin biologisesti kuin kulttuurisestikin. Vettä ja elämää -opastuksella käydään läpi Helsingin historiaa sen varhaisvaiheista lähtien Suomen ensimmäisen juomavedenpuhdistuslaitoksen aikoihin asti, 1550-luvulta 1900-luvulle.

Opastuksen punaisena lankana on Vanhankaupungin, Helsingin vanhimman osan paikallishistoria, sekä veden rooli Helsingin ja Kuninkaankartanonsaaren vaiheissa. Helsinki perustettiin Vantaanjoen varteen, ja satoja vuosia myöhemmin joki sekä samoille paikoille perustettu vedenpuhdistuslaitos pelasti helsinkiläiset tautiepidemioilta. Opastuksella kuljetaan kuningas Kustaa Vaasan jalanjäljissä oppaan kuvailemana hänen perustamaansa kuninkaankartanoon (siitä ei nimittäin mitään näkyvää ole jäljellä) ja tutustutaan vesilaitoksen museoituihin tiloihin.

The Ghost and the Invention Device -exhibition
Photo: Museum of technology

Kummituksen keksintökoje

Kesto: 30 minuuttia
Helsingin vedenpuhdistuslaitoksessa (nykyään Tekniikan museo) melkein sata vuotta sitten sattuneen tapaturman jälkeen rakennuksissa on tapahtunut kummia. Ovia aukeaa itsestään, esineitä siirtyy paikoiltaan ja museosta löytyy kummallisia rakennelmia. Tekniikan museon kummitus on rakentanut pienimmille museokävijöille ja muillekin kokeilunhaluisille sieluille ihan oman näyttelyn, jossa kummitus haluaa esitellä hänelle tärkeitä aiheita: muutosta, arvoja ja keksimisen intoa.
Kummituksen keksintökoje -opastuksella tutustutaan Tekniikan museon kummituksen jalanjäljissä toiminnallisesti tekniikan muutokseen, innovaatioiden ihmeelliseen maailmaan ja siihen miksi jokin asia on meille tärkeä. Kummitus on jättänyt museokävijöille pieniä arvoituksia, ja ehkä kävijät saisivat myös käynnistettyä kummituksen keksintökojeen, jota hän ei itse koskaan saanut päälle.
Teknikmuseet ligger i gamla stans vackra natur på Kungsgårdsholmeni i Helsingfors

Helsingin syntysijoilla -kävelykierros

kesto: 1 tunti 30 minuuttia
 
Helsinki perustettiin Vantaanjoen varteen vuonna 1550, mutta sen vaiheet ovat sen jälkeen olleet vauhdikkaat ja moninaiset. Helsingin syntysijoilla -kävelykierroksella päästään kuningas Kustaa Vaasan kartanosta nurisevien porvareiden kautta (entiselle) kalmanhajuiselle hautausmaalle ja sivutaan myös Kuninkaankartanonsaaren sekä ympäröivän Vanhankaupungin alueen myöhempää historiaa, kun kuninkaan sotaväen tilalle oli tullut kerroksittain tekniikkaa ja teollisuutta.
Kävelykierroksella kävellään hieman pidempi matka (yhteensä n. 1 km pienemmissä pätkissä), ja sille tulee varustautua säänmukaisesti.
Kierros ei ole kaikilta osiltaan esteetön, mutta saavutettavuutta voidaan tarpeen tullen hieman helpottaa (kysy varattaessa lisätietoja).