Voimavalo-näyttelyssä on esillä noin 45 petroolikäyttöistä lyhtyä ja keitintä sekä niiden käyttämiseen liittyviä tarvikkeita. Näyttelyn lamput- ja keittimet on kerännyt ja kunnostanut toimintakuntoisiksi rajamäkeläinen eläkkeellä oleva turvallisuuspäällikkö Allan Haarakangas. Voimavalolyhtyjen keräilijäksi Allan innostui sattumalta, hyvän ystävän ostettua ensimmäisen Radius-merkkisen lyhdyn vanhan maalaistalon ullakolta. Meni vain muutama viikko ja Allan löysi pihakirppikseltä ensimmäisen oman lyhtynsä ja lyhtyjen keräily käynnistyi todenteolla.
“Kaverien kesken on pohdittu, että mikä näissä lyhdyissä kiehtoo? Siinä on useampia tekijöitä: yksi on se, että nämä ovat kauniita esineitä, ne ovat hyvin teknisiä esineitä, ne pitävät ääntä – jokaisessa on vähän omanlaisensa ääni ja ne tuottavat lämpöä. Kaikki nämä seikat yhdessä tekee sen”, kertoo “petroguru” Allan Haarakangas.
Haarakankaan kokoelman harvinaisuuksia ovat suomalaiset 1950-luvulla valmistetut Homelux- ja Valmet 300 -lyhdyt, jotka itseoikeutetusti ovat esillä näyttelyssä. Suurelle yleisölle tutumpia merkkejä ovat ruotsalaiset Radius, Primus ja Optimus, saksalainen Petromax ja Hasag sekä englantilainen Tilley.
Keräilyharrastukseen kuuluu myös lyhtyjen ja keitinten korjaaminen, puhdistaminen ja toimintakuntoon laittaminen. Lampun käyttäminen vaatii jonkin verran taitoa. Valopetrooli saadaan kaasuuntumaan ja palamaan kirkkaasti hehkusukassa, kun sitä on ensin esilämmitetty esimerkiksi spriin avulla. Voimavalolyhty tuottaa voimakkaan valkoista valoa ja valotehoa niissä on jopa monen hehkulampun verran.
Yhteisönäyttelyiden myötä Tekniikan museo kehittää uudenlaisia tapoja tuoda esiin yhteisöjen omia tarinoita, asiantuntijuutta ja tekniikasta kiinnostuneiden moniäänisyyttä sekä innostaa yhteisöjä ottamaan museotilaa omakseen. Tekniikan museo on Helsingin Vanhassakaupungissa toimiva Tekniikan alan valtakunnallinen vastuumuseo ja alan ainoa yleismuseo Suomessa.