näyttelyt - tapahtumat


Torstai-iltaisin museoon

Tekniikan museoon pääsee torstaisin klo 19 saakka, tervetuloa!

Omatoimista puuhaa koko perheelle

Kävijän omalla mobiililaitteella toimivia mobiilioppaita Tekniikan museolla on kaksi: Liikeelle! - Valon ja voiman tekijät -näyttelyn mobiiliopas sekä perheen pienimmille tarkoitettu Kummituksen kuvasuunnistus (lipunmyynnistä saa edelleen paperisena haluttaessa!).

Tekniikan museon mobiilioppaat toimivat nettiselaimessa.

Kysy lisää museon lipunmyynnistä!

KUUKAUSIOPASTUKSET

Tekniikan museossa maksuton yleisöopastus joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina klo 14. Seuraavat opastuspäivät ovat 6.3., 3.4. ja 29.5. Kokoontuminen lipunmyynnissä.

7.6. KESÄKAUSI ALKAA!

Vettä ja elämää -opastuskierroksia päivittäin!

Tekniikan museon kesäkausi alkaa tiistaina 7.6. museoidun vedensuodatushallin avaamisesta yleisölle. Pikasuodatinhalliin ja Kuninkaankartanonsaaren historiallisiin vaiheisiin tutustutaan Vettä ja elämää -yleisöopastuksilla päivittäin klo 13 aina elokuun loppuun saakka. Opastukselle pääsee mukaan pääsymaksun hinnalla.

Kesätyöpajat tiistaista sunnuntaihin 7.6. - 7.8.

Kesätyöpajoja on tarjolla kesäkauden ajan tiistaista sunnuntaihin klo 14. Työpajoissa tutustutaan tekniikan ilmiöihin tutkimalla ja askartelemalla. Pajat ovat noin tunnin mittaisia ja työpajamaksu on 5€. Kesäkuun pajat on suunnattu 5-8 -vuotiaille, heinä- ja elokuun pajat 8-12 -vuotiaille.

Kesäkuussa teemana ovat robotit ja looginen ajattelu, heinäkuussa tutkitaan sähköä ja rakennetaan sähköpörriäsiä ja elokuussa mietitään innovaation syntyä tuunaamalla lusikkauistimia.

Lisätiedot kesäpajoista
Facebookissa.

12.6. HELSINKI-PÄIVÄ TEKNIIKAN MUSEOSSA

Tekniikan museon Helsinki-päivään kuuluu perehtymistä Helsingin varhaisvaiheisiin ja teollisuushistoriaan, tutustumista kaupungin vedenpuhdistuksen vaiheisiin, sekä orientoitumista uudempaan tekniikkaan ohjelmointi-robottien avulla.

Helsinki-päivän ohjelma:

klo 12.30-13 ja 13-13.30 Juokseva hanavesi -pihaseikkailu/HSY

Vesipisaroiksi naamioituvat leikkijät tekevät kuvitteellisen matkan Päijänteeltä vedenpuhdistamolle ja hanaan. Seikkailu soveltuu n. 6-10-vuotiaille vanhempien seurassa. Maksimiosallistujamäärä/seikkailu on 20 hlöä.

klo 13-14 Vettä ja elämää -opastuskierros

Koko perheen Vettä ja elämää -opastuskierroksella tutustutaan suojeltuun pikasuodatinhalliin ja voimalamuseoon sekä Helsingin Vanhankaupungin maisemiin ja teollisuushistoriaan. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, voi kierroksella nähdä museovoimalan generaattorin tuottamassa museosähköä! Kierrokselle mahtuu max. 25 osallistujaa.

klo 14-15 Ohjelmointia Beebot -robottien avulla

Mikä on robotti ja mitä ohjelmointi merkitsee? Työpajassa opetellaan ohjelmoinnin perusteita ja loogista ajattelua Beebot -robottien avulla. Työpaja soveltuu n. 5-8 -vuotiaille. Mukaan mahtuu max. 20 lasta.

Ohjelma järjestetään yhteistyössä HSY:n kanssa.

Tekniikan museoon on Helsinki-päivänä vapaa sisäänpääsy. Mukaan työpajoihin ja opastukselle pääsee ilmoittautumalla museon lipunmyyntiin.

KOSKIPÄIVÄ KUNINKAANKARTANONSAARELLA

Perinteinen Koskipäivä-tapahtuma järjestetään elokuun viimeisenä lauantaina 27.8. Tekniikan museo osallistuu tapahtumaan järjestämällä vesiteemaista ohjelmaa ja opastuksia klo 12-16.JO MENNEITÄ TAPAHTUMIA:


18.5. KANSAINVÄLINEN MUSEOPÄIVÄ

Kansainvälistä museopäivää vietetään vuonna 2016 teemalla “Kulttuurimaisema”.

Tekniikan museo juhlistaa museopäivää klo 13 alkavalla, noin tunnin mittaisella Vettä ja elämää -yleisöopastuksella, joka perehdyttää Vanhankaupungin maisemiin ja teollisuushistoriaan.

Kierrokselle mahtuu max. 25 osallistujaa.

14.5. MUSEOIDEN YÖ

Tekniikan museo järjestää jo perinteiseksi muodostuneen Museoiden yö -perhetapahtuman lauantaina 14.5. klo 17 - 22.

Erityisesti lapsiperheille suunnatussa tapahtumassa ohjelma kietoutuu museon kummituksen ympärille. Rohkeimmat lapset pääsevät museon kellariin auttamaan modernin maailman kelkasta pudonnutta kummitusta nykykapineiden ymmärryksessä ja pienimmät museovieraat rakentavat työpajassa legokummituksia.

Illan huipennuksena museo pimennetään: löytyykö piilotteleva kummitus taskulampun avulla?

Museoiden yötä vietetään osana kansainvälistä museoviikkoa. Museoiden yötä vietettiin ensimmäistä kertaa Berliinissä 1997 ja nykyisin tapahtumaa järjestetään yli 120 kaupungissa Euroopassa.

Museoiden yön ohjelma:

klo 17.30, 18.30, 19.30 Kummituksen kellarikierrokset
    • kesto n. 25min
    • ikäsuositus 6-10
    • Kierrokselle mahtuu max. 20 lasta!

klo 19-21 Millainen on museon kummitus? -legopaja

klo 21-22 Kummittelua pimeässä
    • löydätkö museon kummituksen taskulampun avulla?
    • tee kummitusteemainen varjoteatteriesitys!

klo 17-21 tarjolla lisäksi itsenäistä puuhaa: kummituksen kuvasuunnistusta ja kummitustehtäviä!Tapahtuman löydät myös Facebookista.

17.4. iceBREAK

Koskimelontakisa iceBreak järjestetään Vanhankaupunginkoskella 17.4.2016 klo 12-16.

iceBreak avaa perinteisesti Voimalamuseon kesäkaudeksi, ja myös muut Tekniikan museon näyttelyt ovat tapahtumavieraiden käytettävissä.

Näyttelyihin tutustua mobiilioppaiden avulla.

SATA NAISTA -WIKITAPAHTUMA KAISA-TALOSSA 8.3.2016

Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista vain 17,5 prosenttia käsittelee naisia. Kansainväliset luvut ovat samansuuntaiset.

Sata naista -Wikitapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota epätasapainoon sekä toimia tilanteen muuttamiseksi. Samalla lisätään Wikipedian tunnettuutta ja wikitaitoja niin yksittäisten osallistujien kuin muistiorganisaatioidenkin keskuudessa.

Tekniikan museo on mukana - oletko sinäkin?
#satanaista

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Tapahtuman projektisivu Wikipedia:Wikiprojekti Sata naista wikipediaan

MAAILMAN VESIPÄIVÄ 22.3.

Vuotuisen Maailman vesipäivän kunniaksi aikoinaan vesilaitokseksi rakennetuissa tiloissa toimiva Tekniikan museo järjestää perinteisesti vesiteemaista ohjelmaa. Tänä vuonna Maailman vesipäivän teemana on “Vesi ja työ”.

Suojellussa pikasuodatinhallissa pääsee tutustumaan menneen ajan juomavedenpuhdistukseen oppaan johdolla klo 13. Lisäksi museon näyttelyistä löytyy lapsille vesiaiheisia tehtäväpisteitä.

MUOVIA MAIDOSTA -TYÖPAJAT YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ JA HIIHTOLOMAVIIKOLLA

Biomuovi ei ole uusi asia - maidosta on tehty kaseiinimuovia jo satakunta vuotta. Ystävänpäivän ja hiihtolomaviikon Muovia maidosta -työpajoissa perehdytään kierrätysteemaan ja biomuoveihin sekä saostetaan itse maidosta kaseiinimuovia.

Työpajat järjestetään 14.2. sekä 23.-28.2. klo 14.
Työpajaa suositellaan 8-12 -vuotiaille.
Pajan kesto on noin tunnin ja työpajamaksu 5€/henkilö.

Tarkemmin työpajoista voi lukea museon blogista

JOULUVALOPAJAT

Tekniikan museo järjestää perinteiset jouluvalopajat pyöreän näyttelyhallin työpajatilassa

la 28.11. klo 12-15
su 29.11. klo 12-15
la 12.12. klo 12-15

Non-stop pajassa tutustutaan virtapiirin toimintaan ja askarrellaan oma jouluvalo led-lampuista ja softismuovista.
Pajaan pääsee klo 14.30 saakka.
Pajan ikäsuositus on 8+, vanhemmat ovat tervetulleita askarteluavuksi!
Työpajan materiaalimaksu on 5€/henkilö.

MENNÄÄN MUSEOON -VIIKKO!

Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikolla 6.-9.10.2015 teemana on tänä vuonna mediakasvatus.

Tekniikan museo tarjoaa Museoviikolla 3.-6. -luokkalaisille Tulevaisuuden materiaalit -oppimispolkua kahdesti päivässä, klo 9.30-11.30 sekä klo 13-15.

Tulevaisuuden materiaalit -oppimispolulla tutkitaan tablettilaitteiden avulla tämän päivän materiaaleja eri näkökulmista. Polun huipennuksena oppilaat suunnittelevat ryhmissä oman tulevaisuuden materiaalin ja sille esittelyjulisteen.

Opettajat voivat tiedustella vapaita Museoviikon oppimispolkuja museon lipunmyynnistä, p. 09 72 88 440, lipunmyynti(@)tekniikanmuseo.fi.

SYYSLOMAVIIKON VIPUELÄINTYÖPAJAT

Pääkaupunkiseudun koulujen syyslomaviikolla 13.10.-18.10. Tekniikan museo järjestää päivittäin klo 13 Vipueläintyöpajan.

Vipueläintyöpajoissa tutustutaan erilaisten vipujen toimintaan ja käyttötarkoituksiin sekä suunnitellaan ja rakennetaan oma vipueläin.

Aika: klo 13
Kesto: n. 1h
Ikäsuositus: 7 - 12v
Työpajamaksu: 5 €

KONEELLINEN / MASKINELL -NÄYTTELY VOIMALAMUSEOSSA

Poikkitaiteellinen ryhmänäyttely koostuu ryhmästä suomalaisia ja ruotsalaisia taiteilijoita, jotka ovat luoneet yhteisen tilan, missä koneellisuuden erilaiset aspektit heijastuvat maalausten, installaatioiden, veistoksien, äänen, valon, sekä performanssin kautta.

Rakennuksen ulko- ja sisäpuoli on suojeltu, minkä vuoksi teokset on valittu tai tehty tilaa varten, mikä mahdollistaa, dialogin syntymisen historiallisesti arvokkaassa – ja uniikissa tilassa. Teokset muodostavat tilan kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden ja herättävät ajatuksia ihmisten suhteesta tekniikkaan, tilaan ja paikkasidonnaiseen taiteeseen. Tule luomaan omia kytköksiä!

Näyttely on avoinna 23.8.-20.9. ja sinne on maksuton pääsy. Myös yleisopastukset sunnuntaina 6.9. ja 20.9. ovat maksuttomia. tervetuloa!

TEOLLISUUSPERINTÖPÄIVÄ 13.9.

Syyskuussa vietetään Suomessa teollisuusperintöviikonloppua. Tekniikan museossa on sunnuntaina 13.9. erikoisohjelmaa päivän kunniaksi:

klo 13.00 Steampunk-työpajassa
askarrellaan Steampunk-henkisiä asusteita. Paja sopii koko perheelle!

klo 14.00 Vettä ja elämää -ulko-opastuskierros. Kokoontuminen lipunmyynnissä.

Tapahtuma on maksutuon.

VETTÄ JA ELÄMÄÄ -ULKOKIERROS 2.6. - 30.8.

Joka päivä tiistaista sunnuntaihin tarjolla Vettä ja elämää -opastus. Kierros vie kuulijat aikamatkalle Helsingin teollisuushistoriaan. Kierroksen aikana käydään niin Voimalamuseossa kuin vanhassa Pikasuodatinlaitoksessa ja katsellaan Vanhankaupunginkosken historiallisia maisemia.

Aika: klo 14
Kesto: n. 45-60min
Ikäsuositus: 10 ->
Kierros sisältyy pääsylipun hintaan!
Kierros ei ole esteetön. Säävaraus!

KOSKIPÄIVÄ 29.8.

Koskipäivää vietetään jälleen Vanhankaupunginkoskella, kun lauantaina 29. elokuuta kello 12.00-16.00 on luvassa rutkasti monenlaista tekemistä ihan koko perheelle.

Päivän ohjelmaa:

Klo 12 Kirjolohi-istutus

klo 12.00-12.30 Juokseva hanavesi -pihaseikkailu, järjestäjä HSY. Ikäsuositus on 6-10-vuotiaat ja maksimiosallistujamäärä on 20 hlöä. Lasten tulee osallistua vanhempien seurassa. Kokoontuminen lipunmyynnissä.

klo 12.30-13.00 Juokseva hanavesi -pihaseikkailu, järjestäjä HSY.

klo 13.00-14.00 Vedenkantoa ämmänlängillä ja muuta veteen liittyvää kokeiltavaa Voimalamuseon pihalla.

klo 13.00-14.30 lapsille onkikilpailu, jossa on neljä sarjaa: alle 7-v., 7-11v. ja 12-17v ja lajikilpailu. Osallistujat saavat Angry Birds -onkivapan ja onkilaitteen, kalapussi ja syötit.

klo 14.00-15.00 Vettä ja elämää -opastuskierros Tekniikan museon ympäristössä.

Koskipäivästä Helsingin kaupungin sivuilla.

TEKNIIKAN KESÄTYÖPAJAT 2.6. - 9.8.

Joka päivä tiistaista sunnuntaihin tarjolla tekniikan työpajoja! Tutustu tekniikkaan tekemällä: kuukausittain vaihtuvalla teemalla tutustutaan tekniikkaan tutkimalla ja askartelemalla.
• kesäkuu: sähköä ja moottoreita
• heinäkuu: materiaaleja mobiilisti lisätyn todellisuuden avulla
• elokuu: biomuovit ja kaseiini. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Kemianteollisuus ry:n kanssa.

Aika: klo 15
Kesto: n. 1h
Ikäsuositus: 8v. ->
Työpajamaksu: 5 €

KESÄLEIREJÄ 9 - 12 -vuotiaille

Tekniikan museo järjestää yhteistyössä Innokas-verkoston kanssa kesäkuussa lasten kesäleiritoimintaa. Viikon kestävällä leirillä Professori Utopia tutustuttaa leiriläiset kiehtoviin keksintöihin ja niiden kehittämiseen. Leiriläiset rakentavat myös omia keksintöjään tutkien, askarrellen sekä ohjelmointia ja robotiikkaa hyödyntäen.
Leirit pidetään Tekniikan museon tiloissa ja ympäristössä.

I Ma-pe 1.- 5.6. klo 9-15
II Ma- pe 8.- 12.6.2015 klo 9-15

Lue lisää.

MUSEOIDEN YÖ la 16.5. klo 17 - 23

HUU - uskallatko tulla Museoiden yöhön??
Museoiden yö -tapahtuman ohjelma kietoutuu Tekniikan museon kummituksen ympärille.
Tapahtuma on osa kansainvälistä museoviikkoa.

OHJELMA:
17.30, 18.30 ja 19.30 Kummituksen kellarikierrokset.
Kesto n. 25min
ikäsuositus 6-10 v.
Kierrokselle mahtuu max 20 lasta

17.30, 18.30 ja 19.30 Tarinamaton kummitustuokiot
Kesto n. 25min
ikäsuositus taaperoista esikouluikäisiin

20.30 - 22 Kummitustietoa lisätyn todellisuuden avulla.

22 - 23 Näyttely pimennetään – löydätkö kummituksen?

Näyttelyyn voi tutustua koko illan ajan kummituksen kuvasuunnistuksen avulla.
Viihtyä voi myös itsenäisten tehtäväpisteiden parissa.
Museoon on vapaa sisäänpääsy!

LIIKKEELLE! TAPAHTUMAPÄIVÄ
la 25.4. klo 11 - 17

Tekniikan museossa avautuu uusi Liikkeelle! Valon ja voiman tekijät -valokuvanäyttely 24.4. Näyttely on osa Trafiikki-museoiden Liikkeelle! Suomi sodan jälkeen -näyttelykokonaisuutta, jossa kukin viestinnän ja liikenteen yhdeksästä museosta on rakentanut näyttelyn oman erikoisalansa näkökulmasta jälleenrakennusajasta.

Liikkeelle!-tapahtumapäivää vietetään yhteisesti Trafiikki-museoissa.

OHJELMA Tekniikan museossa:
11.45-12.00 Näyttelyalustus
12.00-14.00 Pula-ajan parhaat niksit -työpaja (non stop, oma parsittava sukka mukaan!)
12.15-12.35 Strömberg-aineisto verkkopalveluissa
14.00-14.40 Elävä arkisto -filmikimara
15.00-15.15 Näyttelyalustus
15.30-15.45 Strömberg-aineisto verkkopalveluissa

RANTATALKOOT 18.4.

Tekniikan museo on mukana Rantatalkoissa!

Helsingin kaupunki järjestää lauantaina 18.4. klo 11-16 rantojensiivoustalkootapahtuman Vanhankaupunginkoskella osana kaupungin Itämeri-toimenpideohjelmaa.

Lisätietoja ja talkoo-ohjelman löydät
täältä.

Museoon on vapaa pääsy sekä Vettä ja elämää-ulkokierros 14.30. Säävauraus!

iceBREAK su 12.4.

Tekniikan museossa nautitaan
iceBREAKin kohinasta sunnuntaina 12.4. klo 12-16.

Museoon on vapaa pääsy ja tapahtuman kunniaksi myös
Voimalamuseo avaa ovensa.

Valehtelijoiden klubi 13. - 29.3. Tekniikan museossa

Vitriinin sisällä mikättimiä ja mukana hyvät selitykset!

Tekniikan museossa tulee esille nuorten nimeämiä esineitä tarinoineen osana kuvataiteilija Kari Cavénin Valehtelijoiden klubi -projektia.

Valehtelijoiden Klubi oli nuorisotaloilla keväällä 2015 järjestettävä avoin arvoituksellisten esineiden tunnistustapahtuma, jonka kaikki vastaukset dokumentoitiin.

Valehtelijoiden klubin avajaiset ovat Kansallismuseossa 12.3. ja tämän jälkeen nuorten nimeämiä esineitä tarinoineen on esillä myös Designmuseossa ja Tekniikan museossa 13.-29.3.2015.

Valehtelijoiden klubi ja sen esineet kuuluvat osana
IHME-festivaalia.Maailman vesipäivä su 22.3.

Vuotuisen kansainvälisen vesipäivän kunniaksi Tekniikan museolla on ohjelmaa vesiteemalla koko perheelle!

OHJELMA:
klo 12-14
Vaarallisen jätteen työpaja aulassa: HSY

klo 12-16
Kummituksen kuvasuunnistus Pikasuodatinhallissa

klo 14
Vettä ja elämää -yleisöopastus:
Ulkokierros alueen historiasta

klo 14.30
Elintärkeän veden matkassa -tietoisku: HSY

klo 15 Vesitutkimuksia-työpaja
kesto: 1h
työpajamaksu: 5 €
ikäsuositus: 8v-> tai vanhempien seurassa

Koko päivän:
• vesiaiheisia tehtäväpisteitä näyttelyssä
• vesipalapelit
• vesijalanjäljet
• vesitorni-piirustuspohjat
• vesiristikot

Päivän ohjelma toteutetaan yhteistyössä HSY:n kanssa.

Hiihtolomaviikolla tekniikan työpajoja

Tutustu tekniikkaan tekemällä!
Hiihtolomaviikolla museossa on yleisötyöpajoja sekä omatoimisia puuhapisteitä päivittäin.
Lisäksi tarjolla on mm. museon kännykkäpalvelut TekGame-peli ja TekGuide-audio-opastus!

Työpajat la 14.2. - su 22.2. (ei ma) klo 15
Tekniikan työpajat tutustuttavat yksinkertaisilla tavoilla tekniikan teemoihin.
Hiihtolomateemana on vivut ja kampikoneet.
Työpajassa tehdään oma kampivempain.

Kesto: n. 1h
Työpajamaksu: 5 €
Ikäsuositus: 8-v. -> tai vanhempien seurassa
Museo on avoinna hiihtoloman ajan
ti-ke, pe 9 - 17, to 9 - 19, la-su 11 - 17.


Jouluvalo-työpajat

Pajassa tutustutaan sähkönkulkuun ja askarellaan oma pieni jouluvalo led-lampuista ja softis-muovista.
Ikäsuositus 8-v. -> tai vanhempien seurassa.
Työpajamaksu 4 €

la 29.11. klo 12 - 15, nonstop
la 13.12. klo 12 - 15, nonstop
ROBOTTIVIIKKO 24. - 30.11. oli menestys

Robottiviikko järjestettiin Tekniikan museon tiloissa. Tapahtuma keräsi yli 3000 kävijää.
Robottilaakson toimintaa kehitetään ja tulevasta toiminnasta kerrotaan myöhemmin erikseen.
Robottilaakson uutisia voi seurata myös Robotics Finlandin sivuilta.

Robottiviikko 24. - 30.11.
Robotteja, puheenvuoroja ja muuta ohjelmaa:
Suomen kansallinen robottiviikko osan EU-Robottiviikkoa järjestetään Robottilaaksossa
Tekniikan museon yhteydessä.

Näyttely on auki 25. - 30.11.
arkisin ti-pe klo 9 - 17.
la-su klo 11 - 17.


Tapahtumatiedot löytyvät täältä.
Robottiviikolle on vapaa pääsy.
Tervetuloa!
-----------------------------------------------------
Copyright Tekniikan museo 2006